Genel Bilgiler

MARMARA ÜNİVERSİTESİ ORTA DOĞU ve İSLAM ÜLKELERİ ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ

ORTA DOĞU SOSYOLOJİSİ VE ANTROPOLOJİSİ ANA BİLİM DALI

Ortadoğu Sosyolojisi ve Antropolojisi Anabilim Dalı, Marmara Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü bünyesinde 1992 yılında kurulmuştur. Ortadoğu Sosyolojisi ve Antropolojisi bünyesindeki lisansüstü programlar ilk mezunlarını 1997 yılında vermiştir.

Üniversitelerin herhangi bir bölümünde dört yıllık lisans eğitimini tamamlamış olanlar Ortadoğu Sosyolojisi ve Antropolojisi Ana Bilim Dalı’ndaki lisansüstü programlara başvuruda bulunabilirler.

Anabilim dalı eğitim ve araştırma süreçlerinde Enstitü bünyesindeki diğer ana bilim dallarıyla yoğun işbirliği içinde çalışmalar yürütür. Eğitim ve araştırma faaliyetlerinde sosyal bilimlerin diğer disiplinlerindeki birikimlere açık bir perspektifle disiplinlerarası çalışmalar yapılır.

Toplumsal ve kültürel analiz arasındaki yapay sınırları aşacak tarzda çalışmalar yapılması amacıyla sosyolojik ve antropolojik birikimin birlikte kullanılması ana bilim dalının temel amacıdır. Orta Doğu’da ve Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu ülkelerdeki toplumsal ve kültürel sorunlar yöntem ve teorilerin çoğulcu bir şekilde kullanılmasıyla incelenir.

Bu program, öğrencilere devlet oluşumu ve inşası; güç, otorite ve meşruiyet yapılarını ve ilişkilerini; din ve hukuku; modernleşme ve demokratikleşme yaklaşımlarını; şiddeti, azınlık politikalarını, mültecileri ve diasporaları; ırksal, etnik ve mezhepsel ilişkileri; cinsiyeti, feminizmleri ve aile ilişkilerini; milliyetçilik, sosyalizm ve İslamcılık gibi toplumsal hareketleri; medya çalışmalarını; film, edebiyat, müzik ve diğer kültürel ürünleri; ekonomiyi ve sınıf ilişkilerini teorik ve metodolojik olarak inceleyecek donanım kazandırır.


Bu sayfa Ortadoğu Sosyolojisi ve Antropolojisi Anabilim Dalı tarafından en son 19.12.2023 11:12:16 tarihinde güncellenmiştir.

Ortadoğu Sosyolojisi ve Antropolojisi Anabilim Dalı

HIZLI ERİŞİM